Skotové pijí whisky.
12. 4. 2010
Skotsko a whisky patří neodmyslitelně k sobě. Tato
kvalitní lihovina se však rozšířila po světě do té míry, že dnes se již
každý honosí tím, že mu nápoj patří a jedině on vyrábí tu pravou.
Skoti však na tento tradiční nápoj tvrdých mužů nedají dopustit. Aby bylo ale možno nazývat whisky skotskou, musí splňovat přísná pravidla daná zákonem.
Musí být vypálena výhradně ve Skotsku a pouze ze sladového ječmene, jehož fermentace musí proběhnout na základě enzymového systému, který umožňuje přidat později jiná obilná zrna. Druhým pravidlem je, že po prvním vypálení musí destilát obsahovat maximálně 94,7% alkoholu. Jen za těchto okolností lze zachovat typickou příchuť.
Po dokončení výroby musí whisky zrát v dubových sudech nejméně tři roky a jeden den a do té doby nesmí Skotsko opustit.
Pravá skotská whisky neobsahuje v žádném případě jiné přísady než vodu a karamelové barvivo a musí obsahovat nejméně 40 % alkoholu.
No uznejte sami, není to alchymie hodná královského nápoje?
Skoti však na tento tradiční nápoj tvrdých mužů nedají dopustit. Aby bylo ale možno nazývat whisky skotskou, musí splňovat přísná pravidla daná zákonem.
Musí být vypálena výhradně ve Skotsku a pouze ze sladového ječmene, jehož fermentace musí proběhnout na základě enzymového systému, který umožňuje přidat později jiná obilná zrna. Druhým pravidlem je, že po prvním vypálení musí destilát obsahovat maximálně 94,7% alkoholu. Jen za těchto okolností lze zachovat typickou příchuť.
Po dokončení výroby musí whisky zrát v dubových sudech nejméně tři roky a jeden den a do té doby nesmí Skotsko opustit.
Pravá skotská whisky neobsahuje v žádném případě jiné přísady než vodu a karamelové barvivo a musí obsahovat nejméně 40 % alkoholu.
No uznejte sami, není to alchymie hodná královského nápoje?