Náhlé sucho v ústech, studený pot, zvýšený tep. Asi každý z nás už podobnou situaci zažil. A není divu – do tak zvaně krátkodobého stresu se dostáváme denně. Ne vždy je to na škodu. Účinky pozitivního stresu, kdy nás pocit vlastního ohrožení či vědomí si nedostatků dotlačí k vrcholnému výkonu jsou obecně známé. Jenže co když už neudržíme krok s dobou ani sami se sebou a převládat začne dlouhodobý a tím pádem škodlivý stres?

Podle nedávných výzkumů zažívá každodenní stres v práci více než třetina z nás. Ubránit se mu přitom není nemožné. Důležité je vědět, kdy se do podobné situace dostáváme. Většinou je to v okamžiku, kdy se nahromadí větší množství nepředvídatelných či zdánlivě složitých a nezvladatelných úkolů. Snažíte se úspěšně podnikat, vyhovět všem zákazníkům, současně být vzorovým rodičem i partnerem a dostát slibům přátel či závazkům svých koníčků? Stop. Nikdo není dokonalý. Jak ale na psychickou pohodu, když máme pocit, že svět kolem vás se najednou hroutí?

Zdánlivě banální, ale neocenitelnou první pomocí je uvědomit si, že stres je pouze ve vaší hlavě. Nic z toho, co právě prožíváte, se ve skutečnosti neděje. Nejjednodušší tedy je přehodnotit vás přístup k dané situaci. Tím, že se budete nervovat sami uvnitř auta kolonu nepopoženete. Proč tedy prostě nepočkat dokud nebudete moct v klidu projet? Získaný mezičas můžete využít k obvolání nejnutnějších schůzek, na které tolik spěcháte a ujistit se, že nebude problém, když se o pár minut zpozdíte. Podobným způsobem je většinou možné vyřešit až 75% všech každodenních stresových situací.

Existuje však několik tipů i pro případy, kdy už je na jakoukoliv prevenci pozdě. Někomu pomůže ventilovat nahromaděnou negativní energii rychlým pohybem – vyskočením ze židle, rychlým protažením či zmačkáním papíru. Pro jiné je představitelnější naučit se ovládat relaxační techniky zklidňování dechu, přičemž se postupně uvolní celé tělo.

Relaxační techniky jsou obzvlášť užitečné zvláště při zvládání dlouhodobého stresu. Pomoci může jóga či pravidelný jogging, který tělo uvolní, prokrví a jako bonus přidá pořádnou porci endorfinů. Tělu můžete pomoci odbourávat stres už dopředu také pomocí jídla – jezte hodně ovoce a zeleniny, ryby či potraviny bohaté na draslík jako jsou banány, brambory, sušené ovoce i luštěniny.

Žádná z technik na dlouhodobé úspěšné odbourávání stresu však nefunguje stoprocentně u každého z nás. Definitivní změna je však zcela jednoduchá. Zvolněte svůj životní styl, více plánujte čas a především: nenechte se vystresovat!