Tajemství kávy: Jak poznat tu nejlepší chuť.
Káva může mít nepřeberné množství chuťových i aromatických vlastností, závislých na místě původu kávových zrn, jejich kvalitě, odrůdě i konkrétní sklizni. Rozhodující je také způsob zpracování zelené kávy, způsob pražení kávových zrn a samozřejmě i receptura, díky níž získává káva požadovaný chuťový profil a svoji jedinečnost. Proto je každá cesta kávy z plantáže až k vám do kuchyně neuvěřitelným dobrodružstvím.
Tvrdí se, že muži dávají přednost silnému espresu s cukrem a bez mléka. Pro muže je káva spíše životabudič než pochutnání. Ženy si naopak rády dávají překapávanou kávu, kterou si zjemní našlehaným mlékem nebo smetanou.
Jedno z nejdůležitějších pravidel, jak si vybrat dobrou kávu, spočívá v kouzlu jejího původu. Většina společností, které distribuují kávu, upírá maximální pozornost na její původ.
Například společnost Tchibo zaměstnává obchodní zástupce, kteří cestují po celém světě a vyhledávají nové pěstitele kávy i v těch nejzapadlejších koutech zeměkoule.
„Během spontánního vzorkování na kávové plantáži jsem například objevil raritu z Papuje Nové Guineje. A v Guatemale existuje region Huehuetenango, odkud získáváme svou kávu Tchibo Exclusive Origins Guatemala Medium s vůní exotického koření, kterou jí dává vulkanická půda guatemalských výšin“, řekl Andreas Christmann, ředitel nákupu kávy koncernu Tchibo.
Pro získávání kávy se z četných druhů kávovníků používají hlavně dva druhy: Arabika a Robusta. Arabika je jemnější. Obsahuje pouze poloviční množství kofeinu než Robusta, má aroma, jímž jsou milovníci kávy uneseni, a mírně nakyslou chuť. Robusta je naproti tomu silnější a výraznější, díky vyššímu obsahu kofeinu je povzbudivější a je mírně nahořklá. Robusta roste v tropických rovinatých oblastech, Arabice se daří spíše v chladnějších, výše položených oblastech. Oba druhy se liší tvarem a barvou: zelená kávová zrna typu Arabika jsou větší a mají oválný tvar se zvlněnou rýhou. Jejich barva se mění od modrozelené po zelenou. Zrna Robusty mají naproti tomu okrouhlý tvar, rovnou rýhu a jsou zřetelně menší než zrna Arabiky, která měří 5 až 8 mm.
Chcete-li vyzkoušet nějakou specifickou kávu, zvolte třeba Tchibo Exclusive Origins, což je prémiová značka kávy Tchibo. Zrnka jsou pražena individuálně podle charakteristiky a původu dané kávy. Výsledkem tohoto individuálního přístupu při pražení je pestrý a mnohostranný chuťový profil kávy. Pro jednotlivé sorty jsou vybrány ty nejlepší druhy kávy ze specifických pěstebních oblastí. Nabídka zrnkové kávy, prodávané na váhu v obchodech Tchibo je tak pestrá, jako jsou země původu a jejich kultury. Zahrnuje sorty Brazil Mild a Guatemala Medium, speciality Vienna Mélange a Decaf Colombia a vzácné poklady přírody Pearl Beans a Volcano Coffee.
Například Brazil Mild je velmi jemná, chuťově bohatá káva. Této
odrůdě se skvěle daří na úrodné jílovité půdě bohaté na minerály, která
se nachází na jihovýchodě Brazílie. V mimořádně vyváženém
klimatu se rodí káva bohaté chuti s velmi jemným charakterem, který
zaručí dobrou stravitelnost a vynikající chuť. Na rozdíl třeba od Guatemala Medium.
Velmi
úrodná vulkanická půda ve vysokých polohách Guatemaly společně s
vyváženým klimatem přinášejí této odrůdě nezaměnitelný charakter a
harmonickou vůni – aroma. Pokud milujete kávu trošku silnějšího a působivějšího charakteru, je Guatemala Medium tou správnou volbou. Vyznačuje se výraznou chutí, ale je přitom pořád ještě lahodně jemná.