26. 3. 2007
Whisky a doutník
.
Pro partnerství se dlouhodobě hodí k doutníku destiláty. Pro kořeněné a silnější tipy. Protože jde o silný nápoj je potřeba vybrat varianty doutníků jejichž chuť visky nepřebije. Moje osobní zkušenost je následující. Pokud ochutnávám doutník, který je pro mě nový, a nevím co od něj mohu očekávat, vyhýbám se jakémukoliv aromatickému nápoji, abych se mohl plně soustředit na jeho chuť. Jsem-li seznámen s doutníkem potom je dobrá whisky doplněk, který by měl chuť doutníku vhodně doplnit. Velmi vhodné jsou doutníky dovážené s Dominikánské republiky. Svojí jemnou chutí a dobrým tahem jsou ideální pro tuto kombinaci.
Vnímavý člověk rozhodně pozná, jestli ta či ona kombinace je možná a vyhovuje jeho naturelu. Neexistuje stoprocentní odpověď, protože posouzení kombinace vysoce subjektivní podle toho co komu chutná. Osobně bych moc nedoporučoval namáčení konce doutníku do alkoholu, protože je pak velmi výrazná chuť.
Whisky může splnit ještě jednu úlohu a to provlhčení doutníku. Doutníky nemáčíme v alkoholu jenom je otočíme na misce, ve které je nalito troch whisky o navlhčení můžeme ještě trochu whisky nakapat na povrch a uzavřít do humidoru. Přeji příjemné chvíle strávené s doutníkem a whisky.