Většina lidí říká, že je důležité pamatovat si na to, co jste udělali nebo prožili v minulosti. Není to ovšem pravda, minulost je minulost, už ji nezměníme ani neovlivníme. Není  důležité, co se v minulosti stalo, ale to, co jsme si z ní vzali. Neponaučíme-li se z minulosti, jsme nuceni si ji zopakovat, jelikož uděláme opět ty stejné chyby. Podíváme se na způsoby, jak zapomenout na negativní věci, které se staly v minulosti, ale trápí nás dodnes.

Zapomeňte na negativní minulost

1) Naučte se odpouštět

Největší zabiják našeho pozitivního myšlení je zášť vůči druhým a neschopnost opravdu plnohodnotně odpustit. Každý děláme chyby, někdo větší jiný menší. Pokud vám někdo ublíží, je těžké odpustit, ale s odpuštěním dopřáváte laskavost i sami sobě. Oprostíte se od negativních myšlenek, které vám při vzpomínce na druhého srážejí náladu k bodu mrazu. Odpusťte a do vašeho nitra se tak místo nenávisti dostane láska.

2) Změňte své myšlení

Stále se vám v hlavě honí negativní myšlenky z minulosti a nemůžete se jich zbavit? Zapomeňte na negativní minulost, přeorientujte se a dejte myšlenkám jiný směr i cíl, s čímž souvisí další bod. Zadejte si jasný nový cíl, kterého chcete dosáhnout a myslete výhradně na něj. Každé ráno vstaňte a pomyslete na to, co vás čeká. Jste úžasná a jedinečná osoba, která může mít cokoliv si usmyslí, tak proč se nechat brzdit svojí minulostí? Změnou myšlení změníte celý svůj svět.

Čtěte také: 12 rad, jak rozvinout své pozitivní myšlení

3) Vytyčte si jasný cíl

Již dávno víme, že žít bez cíle, je jako jet na výlet a nevědět kam. Stanovte si jasný cíl, kterého budete chtít opravdu dosáhnout a jděte si za ním. Donutí vás to na něj co nejčastěji myslet a přestanete se vracet k bolestným myšlenkách z minulosti. Cíl může být dlouhodobý i krátkodobý, každopádně byste si měli určit termín jeho dosažení, který vás bude popohánět k akci.

4) Nesnažte se zapůsobit na lidi za každou cenu

Cítili jste se někdy sami a nikým nepochopení, díky svému rozhodnutí nebo činu a zároveň se cítíte provinile? Pokud ano, je to proto, že v dané situaci jste viděli něco, co druzí neměli šanci vidět. Tudíž jste pro ně byli za blázny a klepali si na čelo, proč to děláte. Osvoboďte se od lidí, kteří vás brzdí na vaší cestě. Není zločin, říct sbohem někomu s kým si nerozumíte. Nesnažte se uspokojit každého ve svém okolí, protože je to nemožné. Snažit se potěšit každého, vás přivede akorát do záhuby a budete se cítit mnohem hůř. Někdy je mnohem lepší inteligentní samota, než hloupá společnost.

Nelze se posunout dál, pokud stále přemýšlíte o minulosti. Shoďte ze sebe ten batoh plný neštěstí, negativity, chyb a selhání. Poběží se vám pak mnohem snáze bez břemen na vašich ramenou. Není nic špatného na tom chtít se posunout kupředu a jít si za svou vizí. Zapomeňte na negativní minulost a posuňte svůj život o krok dál.